Dutch Mountain
De villa Dutch Mountain, gesitueerd op een kavel in het Goois Natuurreservaat, wordt omringd door hooivelden en bossen. De kavel draagt nog steeds het oorspronkelijke karakter van een open veld, alhoewel deze gedurende de jaren is begroeid met kleine bomen.
Warm deken
Doordat de villa is geïntegreerd in een kunstmatige heuvel, gaat de woning op in het heuvelachtige terrein van het gebied en wordt het landschap minimaal aangetast. De wens van de opdrachtgever om de ecologische voetafdruk van de woning zo klein mogelijk te maken, is hiermee vervuld. Niet alleen wordt door de heuvel de woning aan de noordzijde uit het zicht gehouden, ook fungeert deze als een deken, gebruikmakend van de aarde als thermische isolatie. Aan de noordzijde wordt toegang aan de woning verleent door diepe sneden in de heuvel, die worden omlijst door langzaam corroderend staal.
Licht en luifel
De gevel aan de zuidzijde van het huis is volledig van glas, waardoor er maximaal daglicht kan toetreden. De glazen gevel wordt omkaderd door het terras en de luifel, beide bekleed met duurzaam geïmpregneerd larikshout. De luifel reguleert de zonlicht toetreding gedurende seizoenen, en overdekt voor een deel van het terras langs woning. Het terras loopt aan de oostzijde met de splitlevelvloer van de begane grond mee omhoog, om vervolgens via de wand geleidelijk over te vloeien in de luifel.
Flexibel in gebruik
De ruimtelijke structuur van de villa bestaat uit een rechthoekige open ruimte, van 12 bij 19 meter. Doordat de ruimte over de korte zijde is overspannen met stalen balken, kan er flexibel worden omgegaan met de ruimte indeling van de woning. Binnen zijn de kamers opgebouwd uit lichte houten constructies, waardoor het voor de bewoners mogelijk is het interieur te schikken naar veranderende woonwensen.
Zichtbare constructie
De ruimte ervaring in de woning is tweeledig. In de kamers aan de noordzijde heerst een grotachtige sfeer, licht komt hier enkel binnen via diepe groeven in de kunstmatige heuvel. Echter is de grote open ruimte aan de zuidzijde, erg licht en open door de volledig glazen gevel. Daarbij heb je vanuit deze ruimte een spectaculair uitzicht op de omliggende natuur. Het contrast tussen de lichte houten constructies en de dragende elementen van de woning is duidelijk zichtbaar. Het beton is kaal, de lassen van de metalen balken zijn in het zicht gelaten en het hout is onbehandeld.
Techniek
Het ontwerp van de Dutch Mountain kan worden beschouwd als experiment in duurzame strategieën, zowel in de architectuur - de hardware - als in de technische installaties - de software. De software, ontworpen door Arup Amsterdam, bestaat uit zonne-energie, led verlichting, een houtpelletverwarming in combinatie met lage temperatuurverwarming, CO2 - gecontroleerde ventilatie, een grijswatercircuit en het gebruik van slimme demotica. De hoeveelheid energie die wordt opgewekt overschrijdt het energieverbruik in de woning, hierdoor wordt het mogelijk om met de resterende energie een elektrische auto op te laden.
Oplevering | 2012 |
Projectteam | Sanne Oomen, Thomas Dieben en Oscar Vos |
Opdrachtgever | particulier |
Constructeur | van Rossum Amsterdam |
Adviseur installaties | Arup, Van Veldhuizen Energie en Sloof Elektrotechniek |
Bouwkunding aannemer | De Kamper |